nuff header

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, December 23, 2010

Di situ kutemu bahagia | Coretan kisah di pentas dunia

**agak2 malas baca dari atas....baca dari bawah..**

"Mak..mak.....nantikan..bila abang da besar..abang nak beli rumah baru kat mak....baju baru... ni ni... moto buruk ni pun abang da taknak bagi mak naik..abang beli kete baru...kita g jenjalan same2 ek....." kata Ajib sambil landing atas riba Mak Jah...


"Alala....baiknya anak mak ni.... Ajib kena belajar rajin rajin tau..."


"Mestilah...Ajib kan dapat nombor 1 tiap2 tahun..."

"iyeeee.....mak tau anak mak ni bijak..." Mak Jah senyum penuh bahagia

*******
 "Ai Jah....jauh termenung....."

"Opocot bas terbalik tergolek golek........ ishhhhhh.....ko ni Senah... terkejut ai tawwww...."

"Ko berangan ape tu Jah...jauh pandangan ko... teringat kat boipren ke?"

"Ahh...tak kuase aku Senah... umah da kata syyuhhh syuuuhhh....kubur da panggil .. come to me bebeh..."

"hahaha.... abes tu pikir ape Jah.... tingat anak ko ke....?"

"ntah lah Senah.... kadang kadang aku rasa aku da cukup bahagia kat sini... tapi... sesekali..aku teringat la jugak... ape la dosa aku kan anak aku wat aku macam ni.... "

"chill la weh...kita semua senasib.. ko ada la jugak anak untuk dikenang... aku...apa ada? anak tekak ade lah... "

"aah kan... klu sume ni tak jadi.. takde la aku kenal Senah sengal cam ko"

"ececeh Jah...tak sedar diri...same je ko pun.. mencik taw.. eh..aku nak masuk jap.. sambung la ingat boipren ko tu yer"

"hoi!!!" jerit mak Jah sambil baling ranting kayu ditangan...

********

"Mak.... abang tau mak sayang abang... abang tau mak yang besarkan abang... tapi... abang nak bebas.. abang tak nak jaga mak lagi... ni ni..tengok...kaki tangan mak da takleh gerak.. apa sangat yang mak boleh tolong abang kat rumah ni...  susahkan abang ada la..."

"Abes tu mak nak dok mana? mak bukan ada sedara lain.. mak ada ko je... lagipun isteri ko kan bleh wat keje uma"

"alaaaa.. mak... mak pegi la mana mana pun..."

"mana nak pegi..ni je rumah yang mak ada ... ko tak kesian kat mak ke... mak da lumpuh..mana mak boleh wat keje.."

"ish....payah la cakap ngan mak ni ..! "

"mak tinggal ngan ko ye....." kata Mak Jah sambil tahan kolam mata yang da bergenang..

"mak ni kan..tak paham ke abang cakap taknak jaga mak dah..."

...............hari tu jugak...Mak Jah kuar dari uma.. membawa diri mengubat hati..hinggalah dia sampai ke Rumah Nur Kasih... Rumah yang penuh kasih sayang.. rumah yang melenyapkan tiap kedukaannya.........

Mak Jah da nekad... takkan ada air mata lagi... untuk apa dikenang.. anak yang tidak mengenang budi... masa kecil ditatang.. dibelai penuh kasih sayang.. bila dewasa.. tiada ruang untuk dirinya menumpang secebis kasih.. bahkan dihalau bagai anjing.......

........ biarlah apa pun yang terjadi.. dia takkan kembali ke dunia itu yang penuh derita.. biarlah dia di sini.. menumpang kasih pada yang sudi......

........ kemaafan telah lama diberi... tapi..hati yang terhiris... tak ada yang bisa mengubati.... dia pasti...

....bahagianya ada disini...........

********

"Jahhhhhhhhh!!!!!!"

"oiiiii bom meletup pum pang pum pang....kebaboooommm!!!!!"

"hahahahahaa....................."

"eeeeeeeeeeeeeee...... Jaga ko Senah....!!!!"

-tamat-
~~~~~~~~~~~~~~

amacam...ok tak cobaan aku wat stori..hee...macam bosan je kan..
idea citer ni aku sedut daripada kisah sorang makcik dalam WHI tengah hari semalam..
makcik ni penghuni uma orang orang tua al Ehsan kot..
sedih wokk citer dia... tapi makcik yang citer tu tak nanges pun..
hati dia da terlalu sakit sampai dia da takde air mata untuk sume ni...
kepayahan yang dia lalui wat dia jadi kebal...
betul la kan orang kata...
sorang mak boleh jaga seploh anak..
seploh anak belum tentu bleh jaga sorang mak..

Sayangilah ibu kita spenuh hati
tanpa ibu...siapa kita untuk berdiri macam hari ni..
bahagiakan hati ibu
kerna Syurga itu di telapak kaki ibu..

-tetibe lagu Aishah berkumandang-


~

8 comments:

Aizuddin Hanis said...

setuju sangat...sorang ibu boleh jaga spuluh nak..spuluh anak blom tentu boleh jg sorg ibu...ptt kte jg dan syg ibu kte ble die dh tua..9bln die mgndgkn kte...ari2 jaga kte.tp klau xreti nak hargai mak..baik mati de hdp..

FarhanaDr said...

Mengharukan.. Hmmmmm.. Banyak jasa mak kat kita, tapi kita? Kena duduk dan fikir-fikirkan..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kalau tahu dulu; masa kecik2 picit kan aje dia..

ch!natsu said...

hargailah ibu kte.. sob3 sedey~~

AZLIN said...

sadis jugak la..agak nk menitik air mata neh..haha

~LP Lum~ said...

salam miera~


huhhuhu... sedey kan?? i'm speechless kali nie btl2 speechless.... :(

CGG said...

terharu..
sedih..
rasa sayu..:)
nice one

beautiful_rose said...

owh semalm...WHI aku pon ade tgk gak...kejam betul ank makcik tuh akn.







weh,ada bakat wat cerpen nieh...pe kate join contest kat blog aku?

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

jom singgah balik!