nuff header

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, July 25, 2011

Kursus Asas Kejurulatihan KRS Malaysia-1

taktaulah ada ke tak yang rajin nak baca catatan yang panjang berjela neh...

19.7.2011
Selasa

Pendaftaran bermula kol 8 pagi...  bersungguh lagi bersemangat waja neh... aku antara peserta yang paling awal sampai di kem. Asbestos....kalau tau orang len datang lambat...leh la aku bersarapan dengan tenang kat rumah... ni da macam pelarian je sarapan... ingatkan da lambat.... sampai kat kem... lapor diri dulu.. then bual2 dengan pegawai bertugas... jenguk-jenguk lah dekat tentatif program...gulllppppppp...... alamak... petang tu kena kayuh basikal daripada kem ewa ke telaga tujuh? perghhh...jauh gak tu..jalan da la agak berbukit-bukau.. bertabahlah aku...

lepas lapor diri... kol 10.00 pagi kitorang kumpul di dewan terbuka.. kalau dah namanya KRS..haruslah berkawad kan.... berkobar-kobar rasa di hati..da lama aku tinggalkan dunia kawad ni... cewah...lama la sangatkan..baru 4 tahun... yang aku kawad sniri la..yang ajar orang tak penah tinggal lagi... pegawai ajar cana nak bagi arahan yang betul dan perbuatannya macam mana... aku tinggal refresh je...sebab benda ni suma basic bagi aku..berlagak yu!! mana tak nya...aku da dilatih dengan teruk masa jadi sarjan n mewakili sekolah ke peringkat kebangsaan masa zaman sekolah menengah dulu...then kat matriks pun aku masih lagi skuad leader...dasar gila kuasa...eh..... sesat plak..patah balik...

da habis kawad...sesi pemilihan penghulu dan penghuluwati... sekali lagi kegilakuasaan aku terserlah setelah dilantik menjadi penghuluwati... memang mamtikz la aku..takleh nak tunjuk lemah...penghuluwati beb..haha.......



petangnya lepas makan tengah hari n solat.. kami berkumpul untuk acara berbasikal...  jaraknya ada la dalam 11km.. kalau zaman remaja aku rasa larat lagi... ni dah remaja di ufuk senja...semput jugak... hujan agak lebat sebelum pegi..agak bersyukur disitu sebab ingat da takyah pegi..uhuk...... jenis dosa banyak..harapan tak dimakbulkan.. ujan berenti dengan tetiba.. aduh~~

sebab aku kumpulan 1 merangkap penghuluwati yang gila kuasa..maka aku adalah orang kedua.. sebab yang ptma lelaki gila glemer..mamtikz aku kalau beliau baca...ekspedisi berbasikal bermula...ajaibnya...aku berjaya mengekalkan tempat kedua tu sampai ke destinasi... cerita sambil letak jari dihidung..sumpah berlagak kau!!



ingatkan da selamat sampai leh la selamat berehat.... rupa2nya harapan tinggal harapan sekali lagi..kami kena mendaki jalan yang curam dengan menolak basikal tu..(org kedah kata tuntun gerek)... aku rasa kaki aku cuma melangkah satu demi satu inci je sepanjang mendaki...letih gila kot...kaki cam da tak berpijak di bumi yang nyata je... dan sekali lagi.. kekaguman melanda..aku berjaya sampai tanpa pengsan! angkat idung sekali lagi....ngeee~~



kami turun ke kawasan air terjun dan rehat kat situ... pas da rehat and solat kt atas batu.. kami diajar ashane nak masak ala utan... menarik wok...





selesai makan.... kami direndam kat dalam air... kena denda sebab lambat berkumpul... masing2 amek kesempatan buang apa yang ptut dalam air...haha...tapi sebab air tu mengalir..jadi tada hal la kan..suma pun sama jek... pas solat maghrib..ada bacaan yasin..guna lampu suluh je...


kami gerak balik ke kem kul8 lebih rasanya... masa turun bukit ok la kan...takyah kayuh..main brek je.. sampai part nak kayuh naik tu..pergh..macam nk terlucut sendi lutut... takleh jadi ni...daripada aku tergolek kat situ..baik aku turun jalan...punye la gelap kawasan tu.. membe yang kt depan da taktau sampai mana.. aku ingat aku sorang je turun tolak basikal masa nek  bukit tu...sekali pandang belakang....hah..amek kau,...berderet lagi tolak jugak.... part turun bukit aku naik basikal lagi...turun tolak lagi..sampai la kt jalan yang landai baru aku kayuh...dan aku tetap orang kedua yang sampai kat destinasi...alhamdulillah...... :)

malamnya...ingatkan da boleh merehatkan diri...tapi sangkaan kami meleset belaka...lepas da tukar pakaian..kami terpaksa berbincang dalam kumpulan untuk persembahan malam esoknya...dan kul11.30 kami dikumpulkan untuk aktiviti jalan malam lak...huargghh....badan da letih gila...pasrah je la...kami mendaki bukit di belakang kem.... dan dilepaskan turun sorang demi sorang.. yang menarik masa aktiviti ni adalah password.. dan rupanya..kami yang di belakng ni pun dapat password yang salah daripada awal... kami menyangka passwordnya adalah PAKU KACA..sebelum tu pun dah ada yang salah sebut...PAKU GAJAH lagi..memang takleh cabut kalau kena neh..haha... dan password yang sebenar benarnya..tiada yang benar melainkan yang benar benar belaka adalah PAKU KACANG~ memang penyebar ajaran sesat didenda lah jawabnya....

abes aktiviti..kami dibenarkan tidur dalam dorm..sebab suma pun da penat... jadi tido dengan nikmat dan nyenyaknya.............zzzzzz....krrrooohhhhh...

berakhir suda hari pertama kursus..~

to be cont.............................


~

4 comments:

cik lemon said...

perghhh..best gle kem kmo join neh.
Aku pn cg KRS...tp hampeh..sian ak..pe pon xtau..hahaha

told la hejauw said...

aku igt novel dah tadi hehhehe

p/s: best kot xtvt dia... :)

cik mun said...

wah..mun dah lame xjoin mende2 camni~

aireeNaneza said...

eh eh...ada aku la..hahha...dasar bdk pret... =) terbaek la entry ni...

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

jom singgah balik!