nuff header

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, August 6, 2010

saya akan terus bertahan.biarpun air mata seringkali jadi teman.

salam
hai sume



saya sedey la hari ni
oh,.bukan.
bukan hari ni je
hari hari pun sejak......
sejak saya tinggal di rumah ni

rumah
sepatutnya tempat yang damai untuk saya
tempat untuk saya merehatkan diri
tempat untuk saya tenangkan diri lepas seharian bekerja
tapi takde maknenye sume tu

setiap kali balik
hati saya pedih
semalam
balik dari tusen
jam da menunjukkan 10.30 malam
hah...misteri tak?

saya tak turun dari keta walaupun da parking depan rumah
entahla
hati saya macam tak ingin masuk dalam rumah tu
saya duduk je dalam kete sampai 11.30
tapi saya terpaksa masuk sbb enche Syed kol suh masuk gak dalam umah..

apa yang dah terjadi?
hmm...banyak



situasi 1

nota : paip kat umah rosak.air slow sangat.so kena tadah dulu malam2.

setiap kali bangun pagi
aku je yang kena beralah
aku biar suma mandi dulu
sebab itu mmg rutinnye dari awal dulu pun

tapi
sejak air takde
kalau jadi orang last ni
korang pepaham je la
da konpem2 la kan air takde untuk aku
kadang2 sampai kosong baldi
pasrah la kan aku tunggu penuh balik
makin lambat la aku g skola
dan tak pasal2 hari ni
membe tlg punch card untuk aku


aku tak kesah kalu aku tumpang kasih dorang
tapi aku kesah bila baldi paling besar yang ada dalam bilikair tu adalah hak milik aku
sedangkan yang sorang lagi takde baldi pun
yang sorang lagi lak
memang tak reti menyimpan untuk orang lain
padahal baldi dia kecik je

aku kalau ikutkan hati
nak je wat kejam
sume kena guna baldi seniri
hah..baru taw..
tapi tak la pulak sampai ati aku kan

cik jah..cik yam..cik senah sume
aku nak ngumpat
korang takyah baca lah
sekadar luahan hati je



ermm
satu hari tu
masa kat kedai
aku tunjuk la satu baldi besar kat housemate yang 'save' giler neh
aku tanya la..."taknak beli ke?..baldi akak tu kecik sgt..muat untuk isi 'adik2' je.."
(mulut aku mmg keji byk)

housemate kata
"takpelah..susah nak bawa balik nanti kalau pindah"

wah..baldi 13 hengget pun nak bwk balik kg ke..
takkan la aku nak kena belikan kot kat beliau
gaji sama2 4 angka

ok.fine.sila lah terus hidup susah.


situasi 2


aku nak mengungkit!
mesin basuh..rice cooker..tikar... rak pinggan...rak kasut...
...langsir...rak kat singki...kipas...pencuci toilet..mop...sume aku yang beli
sampai kuali n besen pun aku beli
dorang?
beli barang untuk diri seniri je

weh...dok serumah kongsi2 ar
harta benda aku korang pakai
korang guna
tapi korang punya
blender pun simpan dalam bilik
jadahnye tiap kali nak masak kena mintak

wayar extension untuk mesin basuh pun lepas guna untuk diri sniri trus simpan
sedangkan selama ni aku biar je korang gne extensen dalam bilik aku
dah la mesin tu kdg2 korang berdua je guna
lepas sorang..sorang lagi cepat2 g masukkan baju dalam mesin
lemak ar korang basuh baju hari2
time bila tuan mesin tu nak basuh bju

aku mmg akan ngungkit kalau orang kedekut ngan aku
stakat sket2 leh ar tahan


situasi 3

parking berbumbung

kat uma ni ada satu je parking berbumbung
tapi da pasti la bukan untuk suzuki aku
mentang la dia orang lama
maka parking tu dia bolot sorang
bukannya nak bergilir ke ape
memang la boleh sgt aku nak beli kanopi tu
tapi sebab dia kata da nak pindah
maka aku tangguh dulu

kete aku je la asek berhujan panas berembun
ada sekali tu
aku balik awal
so aku parking la kejap dalam parking tu
sekali bila dia balik
dia terus block kete aku
padahal..selama ni aku parking kat sebelah je...
tak ganggu orang len pun
tak pasal2 aritu aku kena ubah kete dia dulu baru bwk kuar kete aku
jiran2 lak asek tanya
tak bergilir ke parking?
asek tgk kete awak je kat luar

so...korang expect aku nk cakap ape?
aku dengan rela hati biar kete aku tersadai kat ctu?
camtu?
cis!
hipokrit aku seketika.,

aku tak paham manusia penting diri macam ni
aku pernah rasa dulu dok uma sewa ngn kengkawan
ok je dorang gilir2
makan sama2

ni tak
kalu beli makanan untuk diri seniri je
kalu masak pun untuk diri seniri je
masa nak makan takdenye nak pelawa
bila da tak berdaya nak abeskan
beria ketuk pintu bilik suh aku abiskan sisa2 tu
bajet aku papa kedana sgt ke?

aku blh beli sniri
setakat nak pelawa tulang tu tak payahla
aku belum sehina tu

aku taktaulah
mungkin ati da terluka sgt
aku da tak nampak ape pun kebaikan dorang
atau mmg takde pun?
ntah la

tapi aku letih
aku rasa tak bermaya
aku rasa sorang2
takkan aku nak kena lepak uma membe kt blkang uma spjg masa?

payah bila ada perbezaan latar belakang
perbezaan umo
perbezaan pengalaman camni


pagi tadi
aku menangis kat sekolah bila ada cikgu yang prihatin tanya pasal status pesbuk
nape aku sedey
aku citer la
tak larat nk pendam
tapi baru citer sket je
air mata da bjurai
haishhh..



kenapa aku lemah sangat nih??



notaditumit:
huhu
cuti peristiwa awal pose pada ari kamis
ditolak oleh JPN
jd kena blk ari kamis
kejam!


36 comments:

.Anna. said...

teruknya camtu kak mer.. kalau saya jadi kak mer pun mesti nanges hari-hari je. tp yang penting kak mer banyak-banyak sabar ea. doa banyak-banyak. Allah nak uji kesabaran kak mer tu..

hmm susah ek kalau dapat housemate camtu. takde tolak ansur langsung. baik suruh diorang tu cari rumah duduk sorang2 je senang kalau perangai gitu.

tabah ea kak mer

mier@merr said...

thanx anna.... siyes rindu korang sume! kat sana akak ramai kawan... sedey..suka duka...kawan2 sllu ada..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kalau camtu elok cari rumah lain jer mira..

buat parah di dalam aje..


geram pulak kRina. calculative sungguh dorang tu!

akudandia said...

hye,

saya pon tengah sedey..
tapi sy minta moga esk stabah..
sy akan gembira
sebb sy nk balik umah..
syurga saya..
semoga awk tabah..
kuatkn semangat

mier@merr said...

a.z.r.i.n.a.03.07

~bertahan sbb lokasi da menarik....dalam kawasan skola... lgpun ssh nk dpt uma..

mier@merr said...

akudandia

~yepz..smoga esok lbey baik buat kita.

cahayachenta said...

kesiannya.. uhukk..

sbb tu la sy malas betul nak sewa rumah dgn org lain.. sbb kes2 camni la.. dpt lak housemate yg berkira nak mampus.. barang kita dibuat mcm harta dia, brg dia taknak kongsi lak..

sabar eh... pindah cepat2.. biar diorang takda baldi dah nanti.. wahaha

.ieLah. said...

alaaaa...siannye ko miera..
hmm, bsabar la weh..
harap2 ko boleh bertahan..

FarhanaDr said...

Dugaan cikgu dok umah sewa.. Susah nak jumpe yang boleh ngam.. Hmmmmm.. Selagi boleh sabar, sabar kan jek laa.. Kalau tak boleh, dan sampai tahap melampau.. Tegur jek..

n@jwamz said...

salam sis...

laa..igtkn umah tu ad 'sumthin' ke ape....hehe

but still poor u..sis...
saketnyaa ati ade kwn cm2..
pentingkn diri dier je!
sabar ye sis....:)
Allah owes be wit u...

shakira..=) said...

ciannye kak...sabar ye...lau da xtahan sgt sound jek..lame2 pijak pale lak...

beautiful_rose said...

dalam kita dok bersabar,kadang2 kita kena jadi keras hati sikit.tak kan nak biar org dok pijak kepala kita.sampai bila kan?mmg kita niat nak jaga hati orang sanggup sampai susah diri sendiri tapi tak adil macam tu.tinggal bersama tapi kita yang banyak bersusah untuk org sedangkan org dok menyedap je guna barang kita.

aku pernah kena macam ni dulu.mulanya aku macam ko juga asyk mengalah je.dah la guna mesin basuh sama2,yang basuh kain aku juga.yang jemur pun aku yang angkat dn lipat aku juga.kain baju dia punya la banyak.

time masak pon aku juga yang terkontang kanting.dah manakn aku pula tukang basuh pinggan.dia pula dok menyedap tengok tv kt depan.geram aku...akhirnya aku terpaksa cr alternatif utk bg dia kesedaran sikit.

aku basuh baju aku sndiri mkn sndr.plg best aku perli dia dgn cara halus.tak cukup dgn itu aku sound dia baik2.ckp segala apa y aku tak puas hati.mybe dia terasa kot.now da okay...

huhuhuuh panjang gila komen aku nieh.nampk sgt kegeraman aku terhadap org2 jahat itu...... =p

cik GULA-gULA said...

dear:) teruskan hidup dgn kecekalan:)
wish u luck

baincardin said...

Salam Jumaat.

Mcm mana nak dpt kawalan malaikat? Jom kita hayati bersama! ^_^

makdara TERDIVA said...

biasalah kalau duduk menyewa ramai2 ni..byk sgt peel2 yg menyampah! yg meluat di hati..tapi memang kena byk2 bersabar..atau cara yg terbaik pindah dari situ..susah kalau dpt manusia yg pentingkan diri sendiri

mier@merr said...

cahayachenta

~tu la...tp xnk jauh ngn dak2 blkg uma ni...sygnye uma dorg da pnuh...

mier@merr said...

.ieLah.

~insyaAllah...thanx weh..

mier@merr said...

FarhanaDr

~penah dpt yg ngam...so..bla dpt yg cmni...rs sgt hampes...

mier@merr said...

n@jwamz

~sabor je ler...

mier@merr said...

shakira..=)

~meletop jugak lme2 neh..

mier@merr said...

beautiful_rose

~aku cdgkan ko wat entri baru kt blog ko je lah,,..haha


~ payah nk sound ngn org tak paham bhsa ni..perli...direct..sume aku bg... tp..mmg dasar kedekut...

mier@merr said...

cik GULA-gULA

~thanx sis..

mier@merr said...

baincardin

~ok//jom..

mier@merr said...

makdara TERDIVA

~angkat kaki jgk rsnya nnti..

dotblogspotdotkom said...

salam ramadan utk tuan blog.... agar ramadan kali ini lebih memberi kekuatan kepada kamu...

mier@merr said...

dotblogspotdotkom

~buat pakcik juge..

K.A.T.H.Y said...

Alololololo....sedey nye mer...
tak penah tgk ko sedey2 gini..
(yerlah, dah lama kot tak jumpa, mmg la x pnah tgk)

tp aku mmg kenal ko sorang yg tak penah berkira pon dgn kawan2...

houzmate ko mmg teruk la...

nasib baik houzmate aku, kakak2 aku... hehehe

antara solution yg aku ada :

1-ko sound direct je kat diorg
2-ko suh diorang blah
3-ko simpan rete benda ko dlm beg balik kg, bila nk guna, baru kuar kan
4-ko buat la rumah sendiri sebelah sekolah ko
5-ko tido la kat bilik guru mer... hahahahah!

gurau2 je....
nak hiburkan hati ko...

jgn sedey2 k!

~LP Lum~ said...

salam miera~

byk2 bersbr eik dik...
kalo susah sgt, pndah aje ar dik... cari umah len.. duk sndiri.. puas atie.. senang atie.. :)

masturah idrus said...

berat nye dugaan...

ni yg nk emo jugak ni.. apesal la kedekut taik idung masin diorang nih... lepas tu ade penyakit lupe plak tuh yg harta dlm umah tuh byk akak punye..
rejam baru tau!

sabar ye kak.. ade hikmah untuk setiap dugaan..

moga akak lebih tabah untuk hari yg mendatang...

Kampungku2u said...

salam.. uitzzzz nape leh jadi macam ni??? Kenapa saving sangat sampai semua awk yg belikan... haha sedih betol ya... Nak tnya housemate awk tu org mana ya?hehe... :) Payah jugak ya kalau dah jadi mcm ni....Boleh sabar ke?tak pun cari kwn baru.... ngee~

mier@merr said...

K.A.T.H.Y

~sedey.siyes beb tak tahan klu camni..

mier@merr said...

~LP Lum~

~hmm... pyh cri rumah cni...

mier@merr said...

masturah idrus

~jom rejam same2...

mier@merr said...

Kampungku2u

~dua2 org tganu

miss lolly a.k.a luvfareda said...

hoho. kes berat gak nih.

sila bersabar. sila tabah. kalau leh atasi nye biar kamu lebih tenang.

mier@merr said...

lolly

~hoho...harapnye bgitu

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

jom singgah balik!