nuff header

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, December 6, 2009

mahu jadi matahari




Seorang wanita bertanya pada seorang pria tentang cinta dan harapan.
Wanita berkata ingin menjadi bunga terindah di dunia
Dan pria berkata ingin menjadi matahari.
Wanita tidak mengerti kenapa pria ingin jadi matahari,
bukan kupu kupu atau kumbang yang bisa terus menemani bunga...

Wanita berkata ingin menjadi rembulan
dan pria berkata ingin tetap menjadi matahari.
Wanita semakin bingung karena matahari dan bulan tidak bisa bertemu,
tetapi pria ingin tetap jadi matahari....

Wanita berkata ingin menjadi cenderawasih...
yang bisa terbang ke langit jauh di atas matahari,
dan pria berkata ia akan selalu menjadi matahari....

Wanita tersenyum pahit dan kecewa.
Wanita sudah berubah tiga kali...
namun pria tetap keras kepala ingin menjadi matahari,
tanpa mau ikut berubah bersama wanita.
Maka wanita pun pergi dan tak pernah lagi kembali
tanpa pernah tahu alasan kenapa pria tetap ingin menjadi matahari....

Pria merenung sendiri dan menatap matahari.

Saat wanita jadi bunga, pria ingin menjadi matahari
agar bunga dapat terus hidup.
Matahari akan memberikan semua sinarnya untuk bunga
agar ia tumbuh, berkembang...
dan terus hidup sebagai bunga yang cantik.
Walau matahari tahu ia hanya dapat memandang dari jauh
dan pada akhirnya kupu kupu yang akan menari bersama bunga.

Inilah Kasih.....
memberi tanpa meminta balasan.

Saat wanita jadi bulan,
pria tetap menjadi matahari.....
agar bulan dapat terus bersinar indah dan dikagumi.
Cahaya bulan yang indah hanyalah pantulan cahaya matahari,
tetapi saat semua makhluk mengagumi bulan,
siapakah yang ingat kepada matahari?
Matahari rela memberikan cahayanya untuk bulan
walaupun ia sendiri tidak bisa menikmati cahaya bulan...
dilupakan jasanya dan kehilangan kemuliaannya sebagai pemberi cahaya
agar bulan mendapatkan kemuliaan tersebut....

Inilah pengorbanan...
menyakitkan namun sangat layak untuk cinta.

Saat wanita menjadi cenderawasih yang dapat terbang tinggi,
jauh ke langit bahkan di atas matahari...
Pria tetap selalu jadi matahari
agar cenderawasih bebas untuk pergi bila-bila pun ia mau
dan matahari tidak akan mencegahnya.
Matahari rela melepaskan cenderawasih untuk pergi jauh,
namun matahari akan selalu menyimpan
cinta yang membara di dalam hatinya hanya untuk cenderawasih.
Matahari selalu ada untuk cenderawasih bila-bila pun ia mahu kembali
walau cenderawasih tidak akan selalu ada untuk matahari.
Tidak akan ada makhluk lain selain cenderawasih
yang bisa masuk ke dalam matahari dan mendapatkan cintanya.....

Inilah Kesetiaan.....
walaupun ditinggal pergi dan dikhianati,
namun tetap menanti dan mahu memaafkan.



notaditumit : di copy spenuhnya dari blog cik honeybunny



Click Here 2 Get Free Comment Pics
Free Glitter Graphics

Free Signature Generator




31 comments:

HonEyBuNNy said...

ngeh3...cptnya da publish entry..lom sempat nak angguk td...hiihiihih...xpa..tajok kan da d tukar...hiihi.

mier@merr said...

HonEyBuNNy

hehe...oppss..tuannye suda dtg..ekeke

miEz haNeM said...

nak jadi lilin boleh tak??

mier@merr said...

miEz haNeM


~lilin terangi kejap jek... pastu ngan lilin skali tbakar..dah tak dapat nak terangi lagi..kene cari lilin baru..hehe...

BuLaN iTu aKu said...

haii miera..
sory ye coz lama tak jengok...
betul tu..
kadang2 kite lupa pada matahari
yang banyak berjasa

mier@merr said...

BuLaN iTu aKu

~bulannnnnnnnnnn!! rindu ko...hehe...

alamak..lum wat pape lg utk kontez ko...ekeke

hans said...

kalau aku.....
aku nak jadi aku
haha
jadi matahari macam xbest jer

ashie023 said...

cakap pasal bulan...bulan ni meriah bebeno ngan 'bulan baru'...tapi aku x sempat lg nak g tgk new moon <-tetiba cite pasal vampire kat sini..ahhaha..
ah, yang penting ada kaitan ngan bulan..kekkee..

tulah bulan, slalu lupa daratan...eh?langitan/...

told la hejauw said...

weh jadi bintg pon orait gak....eh xmo2...ak nk jdi bumi...bumi ader mcm2....ader shoping complex..ader McD..kalo kt buln de McD ak pertimbgkan hahha

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.matahari panas lah
.kang i makin gelap pulak T_____T

fiD said...

matahri??? xnak la, nak jadu udare!

anonymous said...

aku nak jadi naruto je...yeay~hieyarghhhhhh~~~

Hisham said...

salam...matahari dlm bhse arab ialah SHAM...hehehehe...walaupn u amik dr ila honeybunny,,tp bagus utk tatapan sume..sape2 yg dh pernah bace diam2 sudah...xyahla ckp aku dh bace lah itula ,inilah...tlg hormat kt blogger yg post en3 ni..ok...tk cre

mamai said...

pastikan kamu bersinar setiap hari

mier@merr said...

hans

~haha....ko best ke?

mier@merr said...

ashie023

~tjuk utama matahari..pesal ko terpesong ke bulan ni...hhaha

mier@merr said...

told la hejauw

~aah ko...x abes2 ngn mekdi...

mier@merr said...

intanurulfateha (◡‿◡✿)

~gelap sbb kene matahari..tp klu jd matahri kn bercahaya...hehe

Hisham said...

lg satu ..kt blog ila pn i ade komen ttg en3 ni...tp i x kecoh pun...ni i tujukan bkn kt u....hehe...tp kt org lain..i angin skit ni coz org ckp i cilok en3 die yg i post siang xdi...hahahah...u tk cre k

mier@merr said...

fiD

~udara tercemar skng nih...hhehe

mier@merr said...

anonymous


~jadi la....

mier@merr said...

Hisham

~i xkesah pn if ade yg da baca... n ckp dorg da baca... mmg i gtau pon i cilok jek entri ni...skadar perkongsian bersama....

mier@merr said...

mamai

~kamu pon pakcik..namo sedey lagi yerp...

mier@merr said...

Hisham

~mnde kecik je lor... apa maw angin2 lak.. klu btol u x buat..xyah angin2..ckp je u amek dr mana...xpn klu mmg wat sniri... ckp je la wat sniri...hak cipta terpelihara.... i tataw la.. i mmg jnis xksah sgt pasal ni... sbb sharing is caring...hehe

beautiful_rose said...

huhuhu nice entry...kate2 y indah =)

Hisham said...

nk tnye...u ade YM x...hehe..bkn nk ngorat tp nk bercerita...hehe

LORD ZARA 札拉 said...

aku dah takde matahari lagi~~

Jard The Great said...

nk jadi bulan ja.. ehehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

nak jadi kRina jer lah... matahari kang sian orang..panas sangat...hmmm..


* tadi jenuh nak komen xbuleh...kat sini xbuleh, kat Zara pon xbuleh... nak cuba gak lagi...hehe..

miSs s!v said...

aku mcm pena bace.
tp mmg best!


tp matahari panas.

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

kemaafan..dendam yg terindah...

hehhehehe

jadi matahari? bleh bikin cair hati2 jejaka di luar sana...kekekke

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

jom singgah balik!